Oktober måneds nyt
1/10/2000

Sko i det gamle posthus
Fysioterapeut Peter Kjær, Banevej, har fyldt den gamle postekspedition ud mod stationspladsen i Mårslet op med børnesko. Det er sket i samarbejde med en af Peter Kjærs private bekendte.
Det nye skoudsalg bestyres af Henrik Jensen fra Mårslet. Det har åbent mandag-fredag kl. 16-18 - familievenlige åbningstider - og lørdag kl. 10-12.
Sortimentet udvides muligvis med sko til ældre.
(webgruppen tirsdag den 31. oktober)

Jazzkoncert på højskolen med verdenssolist
Onsdag aften den 1. november byder Testrup Højskole på jazz i verdensklasse i sit nye prisbelønnede musikhus.
På scenen optræder Klüvers Big Band med den verdenskendte trompetist Bobby Shew som solist. Bobby Shew er en højt respekteret veteran i den amerikanske jazzverden. Han har spillet med en lang række kendte orkestre: Tommy Dorsey, Woody Herman, Buddy Rich, Art Pepper, Horace Silver foruden sine egne grupper. I 1983 blev hans lp "Heavy Company" kåret som årets jazzalbum.
Ved koncerten på Testrup Højskole spilles der et blandet repertoire af Bobby Shews egne værker og kendte jazz standards i typisk amerikansk westcoast stil. Der er lagt op en jazzaften, hvor de swingende melodier er i højsædet.
(Testrup Højskole mandag den 30. oktober)

Velbesøgt skakstævne
Det første Mårslet-mesterskab i skoleskak blev et meget velbesøgt stævne med omkring 80 østjyske spillere suppleret med nogle vestjyske skaktalenter fra Ikast og Snejbjerg, og de lokale spillere klarede sig storartet i det skrappe selskab.
Dagens mand i skysovs blev Allan Madsen fra 1. klasse, der fik en flot andenplads i den yngste gruppe, hvor debutanten Rasmus Sperling hentede en næsten lige så fornem 6. plads.
Se de øvrige resultater fra stævnet - se også billeder fra stævnet.
(Mårslet Skole Skak lørdag den 28. oktober)

Fuldtids bestyrer søges
TMG søger nu en bestyrer til det nye klubhus. Ved hjælp af en bevilling fra Den grønne Jobpulje er der skabt basis for en fuldtidsansættelse. Læs jobbeskrivelsen her.
(webgruppen onsdag den 25. oktober)

Dansk guldalderdigtning på Testrup Højskole
Torsdag aften den 26. oktober står der dansk guldalderdigtning på dagsordenen på Testrup Højskole. Skolen har inviteret forfatteren Asger Schnack til at foretage et strejftog, der bringer os i selskab med nogle af tidens største skikkelser: folk som Grundtvig, Ingemann, Oehlenschlæger, Staffeldt, H.C. Andersen.
Asger Schnack er ikke bare en anerkendt skønlitterær forfatter til en lang række værker i prosa og lyrik. Han er også en begejstret læser af andre digteres værker – en begejstring, der har resulteret i en lang række digtudvalg og indføringer i både fortidige og nutidige kollegers forfatterskaber.
Efter Asger Schnacks foredrag er der kaffebord og samtale i bedste højskolestil. Alle er velkomne.
(Testrup Højskole onsdag den 25. oktober)

Enestående historisk kortlægning af Mårslet
Mårslet er genstand for et unikt historisk projekt, som vil give et usædvanligt bredt og dybt kendskab til hverdagslivet i det gamle sogn. Materialet vil tiltrække sig stor opmærksomhed fra historisk interesserede overalt i landet.

Projektet giver på sigt adgang til oplysninger om den almene landbefolkning - det vil sige hverdagslivet i Mårslet sogn - tilbage til midten af 1600-tallet og længere tilbage, hvor det kan lade sig gøre.
Projektet giver også oplysninger på fordelingen mellem skov og eng og mark og vejforløb - altså hvordan der rent fysisk har set ud i sognet - tilbage til 1700-tallet - og længere tilbage, hvor det kan lade sig gøre.
Et af fundamenterne i projektet er kirkebøgerne. Tilbage til 1760 er de tastet ind og ligger tilgængelige på internettet på adressen www.folketimidten.dk
Men i Mårslet er der bevaret kirkebøger helt tilbage fra 1642. Det er de ældst bevarede kirkebøger i Århus Kommune. De er imidlertid på gotisk - og svære at læse. Også fordi et skifte i kirkekalender spiller ind.
Være/leveby-projektet bevilgede i eftersommeren støtte til at få tydet disse bøger.
Den ekspert, der nu har siddet med det nogle uger på Moesgaard, har forsket i bl.a. Mårslet sogns historie i over 20 år.
I forbindelse med oversættelsen af kirkebøgerne har han stillet sine omfattende noter og arkivstudier om Mårslet til rådighed.
Ialt giver det en meget stor mængde oplysninger om Mårslet. De er ved at blive samlet ind i øjeblikket. På sigt skal de gøres tilgængelige på Internettet. Tidshorisonten for dét er ikke lagt fast.
Der er stor interesse for lokalhistorie i Mårslet bl.a. i kraft af lokalhistorikeren Hans Møllers mange hæfter om mennesker og ejendom i området.
Skulle nogle af disse mange aktive have lyst til at give en hånd med i det nye projekt, er man velkomne til at henvende sig til Jens Andresen, Storhøjvej 6, tlf. 86 27 68 25, email: farkja@moes.hum.aau.dk
Læs mere her.
(webgruppen tirsdag den 24. oktober)

En søndag i sol i oktober
Hvad sker en søndag i Mårslet uden for kirketiden?
Ikke så meget, vil nogen måske mene.
Men rundt omkring i krogene sker en masse. Og byen er bestemt ikke kedelig i al sin efterårs-farvepragt.
Se med, hvordan byen tog sig ud søndag den 22. kl. godt 16. Klik på billederne, hvis du vil se dem i stort format.

- - -
- - -


(webgruppen søndag den 22. oktober)Hvad skal barnet hedde?
TMG har udskrevet en konkurrence om et navn til det nye klubhus ved hallen.
Huset bliver hjemsted for TMG, men det skal samtidig kunne bruges til mange andre formål af alle mårslettere.
"Så et navn som "TMG’s klubhus" vil være dårligt, idet betegnelsen "klub" antyder en lukkethed i forhold til ikke-medlemmer. Og betegnelsen "værested" er belastet af, at det bredt bruges om opholdssteder for misbrugere", skriver TMG i en pressemeddelelse.
Navnet skal være kort og mundret, som for eksempel "Borgerhuset", "Sognehuset", "Kildevang" eller "Brugsen" – alle i Mårslet ved, hvad de navne dækker.
Læs mere her om konkurrencen, præmier (seks flasker champagne og æren) samt hvortil man indsender forslag.
(webgruppen + TMG fredag den 13. oktober)

"8320 Mårslet" skal til debat
Hvordan skal "8320 Mårslet" udvikle sig? Må Mårslet være større, eller skal byen beholde sin nuværende størrelse og profil? Hvordan med trafikken? Sker der nok for de unge - og hvis ikke, hvad mangler der så? Er vi tilfredse med vores egen håndtering af miljøet? Hvad med skolen? Og med et bibliotek?
Det er nogle af de spørgsmål, der bliver sat til debat hen over de første vintermåneder. Udspillet kommer fra Fællesrådets forretningsudvalg som en opgave til byplangruppen med Else Marie Hulemose, Jan Kirkegaard, Ivan Dybvad og Hans Ishøy.
Byplangruppens svar forelå i forsommeren. Udspillet har nu været diskuteret nogle gange i FU, sidst i tirsdags. Det blev da besluttet, at Finn Smerup og Else Marie Hulemose skal omforme byplangruppens udspil til en operationel, målbar og tidsfast handlingsplan.
Det "fremragende udspil", som Finn Smerup udtrykker sig, handler meget om de "hårde værdier" - miljø, veje, byplanudviklingen osv. De "bløde værdier" er der fokus på i væreby/leveby-projektet.
Omformuleringen af byplangruppens oplæg skal være færdig 6. november. Derefter er det planen at koble diskussionen af byens fremtid sammen med borgerråds-diskussionen og indkalde til borgermøde om begge dele i januar.
(webgruppen torsdag den 12. oktober)

1. spadestik på nye seniorboliger
Tirsdag blev der taget 1. spadestik på de nye seniorboliger Hasselhegnet bag Visbjerg Hegn.
Projektet er en privat andelsboligforening. Det består af 18 boliger og et fælleshus med plads til, at gæster kan overnatte dér. Første etape består af ni boliger. De forventes at stå klar til indflytning i juni næste år.
1. spadestik blev foretaget af andelsboligforeningens formand, den 81-årige tidligere handelsskoleforstander Holger Grønborg fra Grenå. Han flytter til Mårslet for at komme i et mindre hus og tættere på sin datter i Beder.
Med ved ceremonien var også den tidligere lærer Nora Westphael fra Hørret. Hun glæder sig også til et mindre og mere overkommeligt hus.
Læs mere om byggeriet her.
(fra JP Århus onsdag den 11. oktober)

Stadig ledige billetter
Der er stadig ledige billetter til Mårsik's tredje og sidste koncert i år - med Åge Aleksandersen og band. Koncerten finder sted 28. oktober - som sædvanlig i skolens kantine.
Det er anden gang i år, Åge Aleksandersen kommer til Mårslet. Den første koncert med ham fandt sted i marts. Dengang blev der spillet for en fuld kantine. Siden har Åge Aleksandersen spillet i festugen i Århus.
Billetter fåes i kiosken eller hos Finn Bøje selv, tlf. 40 19 32 12.
Læs mere på Mårsik's egen hjemmeside.
(webgruppen tirsdag den 10. oktober)

Venskabsby eller ej?
Skal Mårslet have en venskabsby - hvad skal den bruges til - og skal den i givet fald ligge i Ungarn, Tyskland eller Island?
Det er nogle af de spørgsmål, en gruppe under væreby/Leveby har bedt private og foreninger i byen om at tage stilling til.
Svarene må gerne indløbe nu. Første frist var sat til udgangen af september - anden til medio oktober. Gruppen vil gerne diskutere:

Har du/I interesse i en venskabsby for Mårslet?
Hvilket land kunne du/I være interesseret i?
Hvad ville du/I ønske at bruge en venskabsby til?
Bidrag kan gå direkte til gruppen eller til Mårslet-webbens debat-sektion.
Det er planen senere på året at indkalde til offentlig møde, hvor der tages beslutning om, hvilken by der kan blive interesse for og opbakning til.
Læs beskrivelserne af de tre byer her.
(webgruppen søndag den 8. oktober)

Fredeligt kirke-valg
Valget af et nyt menighedsråd til Mårslet kirkes sogn er ikke det, der bringer sindene mest i kog. Ved sidste valg for fire år siden var der fredsvalg - og det er der også i år. Selve valghandlingen i november er derfor aflyst.
Fredsvalget bygger på en fælleskirkelig liste med de to kirkelige retninger, der er i Mårslet. Det er et mindretal af Indre Mission og et flertal af grundtvigianere.
Det nye menighedsråd består af:
Mogens Pedersen, Helmer Kemp Andersen, Jens Jørgen Bech, Hanne Torp, Ebbe Nørgaard Pedersen, Else Svendsen, Flemming Brandt-Nielsen, Anette Christensen og Jytte Enevoldsen.
De tre sidstnævnte er nye og erstatter Nina Møller, Bente Fisker Sørensen og Troels Christensen.
I øvrigt fra kirke og menighedsråd:

Præsten planlægger en lejrskole med live rollespil med de kommende konfirmander. Det skal bygges op omkring kristendommens indførelse i Danmark. Markus Davisen og Asger Hallas Larsen vil være instruktører. Menighedsrådet skal tage stilling til en bevilling til formålet på sit møde tirsdag den 10. oktober.
Dagplejen vil i det kommende år få tilbudt sognehuset som værested torsdag formiddag. Dagplejen har tidligere været i diskussion med menighedsrådet om muligheden for at bruge sognehuset.
Menighedsråd og kirke er på vej med sin egen hjemmeside. Den vil få adressen www.maarsletkirke.dk og vil komme på nettet i løbet af oktober.
(webgruppen fredag den 6. oktober)

Niende-største skole - få tosprogede børn
Det er ikke problemerne med at integrere to-sprogede elever, der tynger mest i hverdagen på Mårslet skole. Skolen har således kun 0,3% tosprogede elever, oplyser Århus Stiftstidende fredag. Det giver en placering som nummer næst-sidst på avisens liste med skoler, der har flest og færrest to-sprogede børn.
Da Mårslet skole har 702 elever, svarer 0,3% to-sprogede til to børn. Det er en fremgang i forhold til for to år siden, hvor der var 0,1% to-sprogede børn.
I den anden ende af skalaen har Nodgårdsskolen 96,4% to-sprogede børn. Dernæst følger Tovshøjskolen med næsten 60%.
I en anden skolestatistik tidligere på ugen i samme avis blev Mårslet skole placeret som skolens niende-største skole - overgået af Rosenvangsskolen med 849 elever, Strandskolen med 824 elever, Gammelgårdsskolen med 806 elever, Risskov skole med 782 elever, Jellebakkeskolen med 777 elever, Tilst skole med 764 elever, Åby skole med 735 elever, og Engdalsskolen med 705 elever.
I den anden ende af skalaen befinder Elev skole sig med 83 elever og Lisbjerg skole med 154 elever.
(Fra Århus Stiftstidende søndag den 1. oktober og fredag den 6. oktober)

Julelys og nytårsluntning
Tiden sig nærmer, hvor alle går og taler om butikkernes snarlige julepyntning. Gruppen "egne begivenheder" under væreby/leveby bidrager nu tilden snarlige julestemning med offentliggørelse af sine jule- og nytårsplaner.

Nytår: I år startede gruppen en splinterny tradition: En nytårsluntning. Den gentages næste år!! - men med et nyt islætL: Turen skal denne gang gå ad den nye trampede sti, hvor børn, hunde og tømmermændsplagede voksne kan tumle omkring uden trafikale trusler.
På Vilhelmsborg vil der i lighed med i år være et væskedepot, hvor man kan styrke sig til hjemturen med et udvalg bestående af danskvand, saftevand og EPO, ligesom gruppen arbejder på at kunne levere et samlende indslag af moralsk højnende karakter, så vi har noget at stå imod med i det nye år.
Jul: Gruppen fandt sidste års julestemning på torvet en anelse pauver og har derfor stablet et større arrangement på benene lørdag den 2. december med et stort juletræ foran kirken, officiel juletræstænding, glögg og æbleskiver, samt sang, historier og julemand. Der afsluttes med aftensang i kirken.
Læs mere her.
(gruppen "egne begivenheder" torsdag den 5. oktober)

Bestyrer søges til det nye klubhus
TMG er ved at være så langt med det nye klubhus, at foreningen nu efterlyser både de frivillige ildsjæle og en egentlig bestyrer til klubhuset.
Det er meningen, at selve bemandingen af kantinen skal ske ved frivillig arbejdskraft. De afdelinger, der bruger huset, skal på skift forestå salget i kantinen.
Desuden søges de såkaldte ildsjæle, som vil give en hånd med ved større stævner. TMG vil gerne have en "bank" med navne på personer, der vil træde til ved den slags lejligheder.
Endelig søges en egentlig bestyrer, som der vil blive penge til at lønne. TMG har budgetteret med 50.000 kr. pr. år, men vil lade lønnen afhænge af det jobindhold, som man finder frem til i samarbejde med den rigtige person.
Henvendelser kan rettes til Ivan Dybvad, tlf. 86 29 88 00, eller Carsten L. Petersen, tlf. 86 29 32 89.
(fra MårsletBladet, oktober-nummeret)

Mindre tilskud fra OK til TMG
Aftalen mellem TMG og OK-Benzin giver noget mindre i tilskud til TMG, som tiden går. Første år i aftalens løbetid var beløbet 90.000 kr. - andet år faldt beløbet til 20.000 kr.
Sponsoraftalen er baseret på de særlige OK/TMG-kort. OK-kortet skal således være anskaffet via TMG, for at TMG får tilskud. Det kan man ikke se på kortet - men de fleste kort blev oprettet som OK/TMG-kort, da tankanlægget blev indviet for tre år siden.
Antal solgte liter benzin på OK/TMG-kortene er stort set uændret. Nedgangen i tilskudet skyldes især, at tilskudet er sat ned fra 10 øre til tre øre pr. liter, og at tilskudene til selve kortene ikke påvirker mere. Kortene gav 100 kr. i tilskud pr. kort ved oprettelsen.
Hvis man ønsker at oprette et OK/TMG-kort, kan man rette henvendelse til Carsten L. Petersen, tlf. 86 29 32 89.
Nye kort giver 300 kr. i oprettelse og 10 øre pr. liter. Litertilskudet på gamle kort er stadig tre øre pr. liter.
(fra MårsletBladet, oktober-nummeret)

Fokus på skoletrafikken nytter
Op til 60% flere børn på cykel og op til 60% flere børn på gå-ben. Det blev resultatet af en uges fokus på skolevejen i Mårslet. Fra torsdag den 14. september til tirsdag den 26. talte skolen op, hvordan elever fra børnehaveklasserne til 6. klasse kom i skole dag for dag. Fra torsdag d. 14. til torsdag den 21. var der en vækst i antallet af børn på cykel og gå-ben på næsten 60%.
Se statistikken her - vælg først skolevejskampagne, dernæst hvilken skole, du vil læse om.
Læs her, hvor mange børn, der dagligt passerer fodgængerfeltet ved Tandervej.
(webgruppen mandag den 2. oktober)

Klart ja-flertal i Mårslet
1.311 stemte ja og 1.131 stemte nej. Sådan blev afstemningsresultatet på Mårslet skole. Der blev fundet én ugyldig stemme og 23 blanke. Der blev optalt 138 brevstemmer - næsten en fordobling siden de 78 brevstemmer ved sidste valg.
Stemmeprocenten blev opgjort til 91.37 - der var 2.699 stemmeberettigede på valgdagen. Stemmeprocenten lå højt hele dagen.
Afstemningsresultatet forelå kl. 20.42 efter en omtælling. Efter første omgang, der sluttede kl. 20.30 præcis, manglede der nemlig seks stemmer i forhold til det udleverede antal stemmesedler. Derfor blev bundterne med 25 stemmesedler i hver talt om. Det tog præcis otte minutter.
Da valgresultatet forelå, var stemmeboksene allerede taget ned, og de tilforordnede stod på spring for at komme hjem og følge resultatet på tv.
- -
(webgruppen torsdag den 28. september)

Populært kirkespil
Kirkespillet "Moralitet om den halte og den blinde" genopføres på søndag i Skanderup kirke i Skanderborg. Det er anden gang, Ann Sofie Axenvads "moralitet" genopføres uden for Mårslet. Stykket blev tv-transmitteret i forbindelse med fastelavnsgudstjenesten i februar, men har i mellemtiden været vist i Sønderborg.
Stykket er skrevet specielt til opførelsen i Mårslet, men som den ene af skuespillerne, pædagog Niels Gade, siger til Århus Stiftstidende: "To kirkerum er jo ikke ens. Så en genopførelse bliver ikke bare en gentagelse".
Foruden Niels Gade medvirker Lars Uggerhøj i stykket, der handler om en halt og blind, der i bogstaveligste forstand slår pjalterne sammen.
(fra Århus Stiftstidende torsdag den 28. september)

Prisbelønnet byggeri
Arkitektfirmaet Schmidt, Hammer & Lassen får mandag den 2. oktober Århus kommunes pris for at have gjort den nye musikbygning på Testrup Højskole til godt og smukt kvalitetsbyggeri. Det skriver Århus Stiftstidende i dag.
Prisen består af et diplom og en præmie.
Prisen gives for enestående høj arkitektonisk kvalitet, der forenes med funktion. "Bygningen står med sit eget klare arkitektoniske udtryk, uden at den tager magten eller betydningen fra den gamle højskole eller det stilfærdige landsbymiljø", hedder det i begrundelsen.
(fra Århus Stiftstidende onsdag den 27. september)

Store problemer med dræbersnegle
Græsset i parken bag Gyldenkronesvej og Bedervej gemmer tusindvis af de brune dræbersnegle. De har plaget beboerne i flere år - ædt de grønsager, som man har brugt tid og energi på at fremavle, og slået sig ned i havens græs og på terassens fliser i hundredvis.
De første år forsøgte man i området at gå naturens ærinde og undgå gift, men det har flere opgivet. For nylig tog den ellers ret så grønne grundejerforening på Bedervej det usædvanlige skridt at udlevere giftstoffet metaldehyd til ejerne af de haver, hvor plagen var størst, skriver Århus Stiftstidende i dag.
Stoffet optages i sneglene gennem huden eller ved at de spiser det. Det gør dem sløve, og de begynder at producere en masse slim. Til sidst dør de af udtørring.
1. december bliver det imidlertid forbudt at sælge og indføre stoffet i Danmark. Forbudet kommer, fordi man frygter, at stoffet kan skade grundvandet. Børn og dyr skal også holdes borte fra det.
Derfor har formanden for grundejerforeningen fortrudt at have udleveret giftstoffet. Han vil tage initiativ til, at der bliver sendt brev rundt til dem, der har fået det udleveret, med en opfordring om at lade være med at bruge det.
Grundejerforeningen har forgæves søgt hjælp hos den grønne guide og kommunen. Kommunens pesticidkonsulent Dieter Delling foreslår ifølge Århus Stiftstidende de plagede grundejere at lave små fælder med glas med øl - det elsker de brune snegle.
Det afviser Karl Jørgen Jensen, en af beboerne, ifølge avisen. "Hvis jeg skulle bruge ølfælder, ville jeg være nødt til at købe flere kasser øl. Og jeg ville ærlig talt være træt af at gå og hælde øl på snegle," siger han.
Grundejerforeningen håber nu på en rigtig streng vinter, der kan tage livet af mange af sneglene.
(fra Århus Stiftstidende onsdag den 27. september)

En hånd til miljøet
Lille Frederik var lykkens budbringer, da han lørdag på slaget 12.00 fik lov til gentagne gange at dykke ned i Miljøgruppens store papkasse med 557 lodsedler fra personer, der i uge 38 enten er gået eller cyklet til Brugsen, bageren eller idræt.
Frederiks job markerede afslutningen på miljøtrafikugen, som lokalt har involveret både skolen, TMG og altså miljøgruppen under Fællesrådet.
Konkurrencen var for voksne såvel som børn og handlede om at udvise miljøbevidsthed ved at lade bilen stå og i stedet gå eller cykle i brugsen, til bageren eller til idræt.
Den slags kan man godt lokke børn med på, viser en statistik over aldre på lodsedlerne.

-

Læs statistikken og den samlede præmieliste her.
(webgruppen søndag den 24. september)