Messehagler skal højne
24/2/2004

I ordbogen er en messehagel defineret som "en kort, farverig kåbe, der er åben i siderne, og som præsten bærer over messeskjorten ved altertjenesten".
Den korte kåbe er imidlertid ikke bare en ekstra kåbe. Det er også en symbolsk og farvestrålende klædning, som er med til at gøre altergangen mere festlig. Måske også andre af gudstjenestens elementer, hvis man beslutter sig for det .. fx dåb.
Mårslet Kirke har ikke messehagler - endnu. Men i morgen onsdag indledes arbejdet med at skaffe sig nogen. Alle interesserede en budt med til de indledende drøftelser, og som det hedder på Mårslet-Bladets kirkesider, så er der brug for mange typer af arbejdskraft. Der skal skaffes penge, og der skal tænkes visuelt, symbolsk og kreativt over farver og messehaglernes symboler.
"Man kan diskutere, hvilke stof vi skal bruge. Hvilke motiver der skal på, og hvad de farver og symboler, der er knyttet til Mårslet Kirke, kan inspirere til. Samt ikke mindst hvilken hagel man skal starte med," siger sognepræst Hanne Davidsen.
Der er fire messehagler knyttet til kirkeåret, og hver af disse har sin egen farve. Den hvide eller gyldne er især knyttet til jul og påske, den røde primært til pinsen, den grønne til den lange vækstperiode mellem juni og december og den violette hovedsagelig til advent og faste.
"Men hvilken skal man så starte med," som Hanne Davidsen spørger. Den grønne, som skal bruges mest? Eller en af de andre, der er knyttet til nogle af de større begivenheder i kirkeåret?
Det er en af diskussionerne til onsdagens møde. En anden er, hvilket stof man skal arbejde på. Vælger man et stof med indvævet mønstre, er det måske den dyreste løsning, men til gengæld meget smukt. Vælger man et smukt stykke stof som basis og får mønstre / symbolik påført herpå, er det billigere, men måske lige så smukt. Og hvem skal udføre arbejdet - kan noget af det udføres af lokale kunsthåndværkere?
Den dyreste løsning kan nemt koste 50.000 kr. pr. messehagel, mener Hanne Davidsen, og hun anslår, at der vil gå måske to-tre år, før den første er færdig.
Pengene skal indsamles som ekstraordinære midler. Selv om det er i menighedsrådet, ønsket er opstået, kan menighedsrådet ikke finansiere messehaglerne over kirkens almindelige midler til drift.