50 og 30 års jubilæum
5/6/2003

Det handlede ikke kun om retten til at tænke, tro og sige, hvad man mener, da Margrethe Bogner, socialdemokratisk medlem af Århus Byråd, torsdag eftermiddag gik på talerstolen foran et velvilligt lyttende publikum i Borgerhusets solfyldte have. Hun var den 30. grundlovstaler i Borgerhusets have, og lokalt forankret, som hun er - bosiddende i Hørret og klart områdets lokale repræsentant i Århus Byråd - benyttede Margrethe Bogner lejligheden til ikke bare at rette fokus udad mod grundlovens overordnede betydning som overordnet regelsamling og nationalt symbol. Hun så også indad mod det lokale demokrati og dets betydning.
Margrethe Bogner pegede bl.a. på Fællesrådet, aktiviteterne i HalHuset, idrætslivet, den velfungerende skole og MårsletBladet som udtryk for det lokale demokrati og det engagement, der gør Mårslet til et godt sted at bo.
"Naturligvis har det ikke direkte noget at gøre med grundloven og det, vi fester for i dag. Men alligevel. Uden det lokale engagement og lokale ildsjæle ville en stor del af det lokale demokrati få ringe vilkår," sagde Margrethe Bogner.

Både Margrethe Bogner og Bjarne Lindskrog, formand for den institution, der driver Borgerhuset, kom i øvrigt omkring det faktum, at Grundloven måske står foran en revision. For 50 år siden, da den sidst blev gennemskrevet, så verden og udfordringerne meget anderledes ud end i dag. Siden sidst har vi fået EU og globalisering, teknik og videnskab gør det nødvendigt at diskutere etik og moral på ændrede vilkår, og hvad sker der med vores forestilling om ret og rimeligt, hvis Kronprins Frederik får først en datter og dernæst en søn - som ifølge den nuværende grundlov vil gå foran pigen?

Omkring 50-60 mårslettere i alle aldre havde valgt at lægge vejen forbi den gamle have. Efter Margrethe Bogners tale blev de underholdt af det lokale kor Rusty Cotton. Efterfølgende underholdte Mårslet Naturjazz.

Læs den nuværende grundlov på vedhæftede link.

link