Ny pjece om Mårslet
24/11/2004

I dag vanker der fredagsslik når ugens skolearbejde fejres foran tv-skærmens "Vi har scenen" og "Hit med sangen". Men dengang i 30’erne da Tage Hansen var dreng, bestod festdagen i et ganske andet måltid. Det fortæller han om i den lokalhistoriske forenings seneste hæfte "Barn i Mårslet i 1930’erne".

Hæftet kan købes i Julestuen i Borgerhuset 27.-28. november. Samt i Lokalhistorisk Arkiv.

Tage Hansen har selv skrevet teksten om sin drengetid i Mårslet i årerne 1929-38 som dengang fredagen var en festdag,
"Da cyklede min far til Århus hvor han gik fra forretning til forretning. Hos slagteren købte han affaldspålæg som han betalte 5 eller 10 øre for – og det kunne også hænde at han fik kød til frikadeller eller røde pølser."
"Så gik han til bageren hvor han fik daggammelt brød, rugbrød, franskbrød og wienerbrød. Når sækken var fyldt, kørte han hjem. Klokken kunne blive mange inden han var hjemme."
"Dér sad vi så omkring bordet når han tømte sækken. Så spiste vi rullepølsemad og røde pølser, og til slut var der et stykke kage. Det var en rigtig festaften".
Det er den type detaljerede historier fra hans barndom som Tage Hansen deler med læseren over 26 sider. Fra han blev født i ventesalen på Ølstykke Station i januar 1924 til hans mor Laura døde i 1972.
Undervejs giver han fine skildringer af sin familiebaggrund som ottende barn med boliger på Hørretløkkevej, i kommunens fattighus på Lindegårdsvej 6B og i et hus på Tandervej.
Han fortæller også levende fra sine tidlige skoleår hvor han var elev i den første klasse der indviede den nybyggede skole dér hvor Borgerhuset på Banevej ligger i dag.
"Der var tre klasseværelser, et håndgerningslokale, en gymnastiksal med baderum og en stor forhal. Fra forhallen var der indgang til en lærerbolig der lå over selve skolen. Omklædningsrummet med brusebad brugte vi mindst én gang om ugen. Se det var en tilværelse som kun få drømte om på den tid", skriver han.
Sommerdagene blev brugt til at opfinde nye lege som et cykelløb ad en rute til Oddervej og retur eller spillet pind med to mursten på højkant med 20 centimeters afstand. En pind blev lagt ovenpå hvorefter de vippede pinden væk med en meter-lang kæp. Derefter gjaldt det om at løbe så mange stationer man kunne nå inden pinden var bragt tilbage til basen.
Og sådan kunne jeg blive ved med at citere anekdoter og virkelige historier fra hæftet – hvis pladsen havde været til det. Men lad mig så nøjes med at anbefale hæftet på det varmeste hvis man vil kende lidt til Mårslets gamle historie fortalt af sønnen fra en fattig familie der levede i en tid da landbruget var i krise.
Selv om Tage Hansen siden førte et aktivt politisk liv med formandsposter i DSU og i Socialdemokratiet samt 16 år som byrådsmedlem af Odder byråd, bevarede han sin stærke tilknytning til Mårslet. Begge hans forældre ligger således begravet på kirkegården ved Mårslet Kirke.
ved Steen Bille

"Barn i Mårslet i 1930’erne – Tage Hansens barndomserindringer". Skrevet af Tage Hansen, redigeret af Hans Møller og udgivet af Mårslet Sogns Lokalhistoriske Forening som et led i serien "Mårslet… hvor vi bor". Pris 20 kr. Kan købes ved henvendelse til lokalarkivet.

email