Barndommen der blev væk
14/3/2005

"Hvem er nutidens unge? Børnene."
"Hvorfor kan børnene agere som var de unge? Fordi vi voksne lader dem gøre det".
Så enkelt rammer John Madsen to tidstypiske tendenser ind: At barndommen allerede slutter når børnene er otte år. Og at det er forældrene der uden omtanke lader dem optræde som unge når det handler om mode, sprogbrug og rollespil.
Det fortalte John Madsen en lille forsamling på 30 tilhørere i skolens kantine da han i et foredrag gav et signalement af tidens børn, the betweenagers mellem 9-13 år.
Indtil 8-års alderen er de børn, mens de er unge som 13-14 årige. Fra 14 år er de voksne, men hvad så derefter?
John Madsen var inviteret til byen af Mårslet Skoles Venner i samarbejde med Fritidsklubben, Fritidshjemmet, skolebestyrelsen og ungdomsskolen.
Som mangeårig ungdomsskoleinspektør i Vamdrup og tidligere næstformand i Ungdomsringen er den udvikling foruroligende.
"I dag har børnene fået ansvar for egen læring og opdragelse. Det giver dem manglende selvværdsfølelse, manglende socialisering og manglende tolerance. Det fører igen til øget selvhævdelse, egoisme og øget selvtillid".
John Madsen forstår selvtillid som "jeg er kun noget værd som barn hvis jeg kan vise det" i modsætning til selvværd. Det ser han som "jeg har ret til at være her som det barn jeg er".
"Så, forældre, giv jeres børn anerkendelse for det de er frem for kun ros," opfordrer han.

Erfarne før tiden
I sit foredrag kom han langt omkring den barndom som han mener er forsvundet.
Hvor børn engang var børn til de var 13 år, begynder de i dag at leve som unge når de er ni år.
"Børn må se alle de film de vil, om det så er "Ringenes herre vender tilbage" eller Rejseholdet i tv. Men børn kan ikke klare volds- og gyserfilm. Oplevelsen kører rundt i deres hjerne og giver dem stressagtige symptomer," siger han.
"Ni-årige piger leger ikke mere med Barbie-dukker, men med Bratsch-dukker der er langt mere bitchy. Når drenge bygger med LEGO-klodser i dag, bygger de ikke huse og ting af fri fantasi, nej, de bruger kun sekunder på at bygge det højeste tårn for at kunne sige de har bygget det højeste tårn inden de vælter det igen!"
Som John Madsen ser børnene, har de et stort behov for at blive set og for at blive beundret. Især pigerne finder ud af at de skal frem i skoene for at sælge sig selv over for drengene. Det lærer de ved at se tv-serier som Friends, MTV, Boogie, Rundfunk o.s.v. hvor kvinderne skal se smarte og tynde ud, med stumpe-t-shirts og gerne vovet tøj.
Drengene lærer på deres side at optræde og tale råt uden respekt for pigerne.
"De leger tidligt med deres seksualitet, men vi voksne glemmer måske at give dem viden om den leg fordi vi ser dem mere som unge end som de børn de jo er,« påpeger John Madsen.
Aldrig har der været solgt så mange p-piller til 10-14 årige piger som i dag,fra 2500 i 1998 til 8000 i 2004. Og salget af nødprævention er steget med 750 procent siden 2001 til 60.000 pakker! Men ved de nok om seksuallivet?," spørger han.

Forældrenes ansvar
Uden at ville moralisere eller fordømme hverken børn, forældre eller udviklingen, lagde John Madsen ansvaret for tidens tilstand på fraværende og frygtsomme forældre samt mediernes fokus på livsstils programmer som Idols, Stjerne for en aften, Popstars, Robinson, Boogie o.s.v.
"Ord og begreber herfra binder an i børnene og de bliver deres referenceramme fremover selv om det er de voksnes referenceramme de bruger".
"For den ældre generation var Giro 413 referencerammen, for os midaldrende var det Efter Skoletid og rockmusikken, for vore børn er det meget forskelligt".
"Men det kan ikke passe at pædagoger og lærere i dag bliver bedt om at give forældre gode råd til hvordan de skal få deres barn til at sove og lignende", insisterer John Madsen og tilføjer:
"Mange gange skyder forældre ansvaret over på skolen eller børnehaven, men det er forældrenes. De bør bremse op og sig til deres børn at de godt kan vente med noget af alt det de efterstræber."
John Madsen understreger at nutidens børn og unge har det godt materielt.
"Men indeni er de skrøbelige og sårbare," understreger han og peger på dokumentationen i form af de mange selvmordsforsøg blandt unge og deres stofforbrug.

Vær aktive opdragere
Han opfordrer derfor forældre til at lege mere med deres børn og ikke regne dem som små voksne.
"Børnene vil jo gerne være med. Og de opnår selvværd og en mere ægte selvtillid den vej".
Til foredraget kom han også med en håndfuld konkrete råd til forældre der ønsker at give deres børn glæde ved barndommen:
"Brug jeres netværk og lyt til hinandens erfaringer med jeres børn. Men lad være med at blande sig i hinandens børn og måder at opdrage på, børn er jo forskellige".
"Smid den dårlige samvittighed over ikke at gøre det rigtige ud og gør noget ved det i stedet!"
"Lad være med at fokusere på problemerne hele tiden, se også en værdi i børnenes nysgerrighed".
"Inddrag børnene i nogle af de gøremål og pligter som børn til alle tider har lært meget af: De skal gå ud med skraldespanden, 12-årige skal prøve at passe sine mindre søskende og lignende".
John Madsens sidste råd til forældre der gerne vil lade sine børn forblive børn lidt længere end 8-årsalderen, lyder:
"Du skal ikke hver dag spørge dit barn "hvordan har skolen været i dag?" eller "har du lektier for?", når de kommer hjem om eftermiddagen."
"Nej, du skal møde dit barn, se det i øjnene og sige at du er glad for at se ham eller hende. Så kan de mærke at du er der for dem".

Vil du vide mere om The Betweenagers og om John Madsens forsvar for den nødvendige barndom, kan du læse meget mere i hans seneste bog "Skal man kunne krybe før man kan gå?". 164 sider, 148 kr. Den er udgivet af Forlaget Landtryk og kan købes via tlf.86 59 10 91 eller via e-mail landtryk@mail.dk
(Steen Bille, formand Mårslet Skoles Venner)

email