Ny linje på højskolen -
13/4/2006

Aktiv medborger - nyt linjefag på Testrup Højskole

Testrup Højskole er en de få højskoler, som stadig har fuldt hus trods højskolekrisen. Skolen har her i foråret 100 elever fordelt på linjefagene Musik, Teater, Filosofi og Skrivelinjen. Fra august måned tilbyder skolen endnu et linjefag "Aktiv medborger".

Baggrunden er ifølge skolens forstander Jørgen Carlsen, at det politiske liv i Danmark mere end nogen sinde kræver kritisk opmærksomhed. Det skyldes den måde, man i dag tænker, taler og handler politisk på:
"Politik i dagens Danmark nærmer sig mere og mere taktisk illusionskunst i medierne med borgerne på tilskuerpladserne. Så meget om formen. Og hvad angår indholdet står det ikke meget bedre til. Det hele går stort set op i penge. Hvem skal betale til hvem og hvor meget eller hvor lidt? Der er ikke meget tilbage af højskolernes folkelige diskussion om fremtidsdrømme, ret og rimelighed og ansvarligt medborgerskab. Her må højskolerne gøre en fornyet indsats. Det er yderst tiltrængt og vil gavne det politiske liv, demokratiet og samfundet i det hele taget," siger Jørgen Carlsen.

I 12 timer om ugen vil faget "aktiv medborger" se på den politiske virkelighed med et kritisk blik: hvad er sandheden bag det politiske spin? Er spin blevet et uomgængeligt vilkår i det politiske liv? Findes der overhovedet politikere, der ikke spinder? Hvad stiller vi op med de skjulte dagsordener i det politiske liv?

Faget har to gennemgående lærere, som begge har en gedigen faglig baggrund for at løfte sløret for det politiske livs hemmeligheder: Carsten Lunding (41 år) og Steffen Raastrup (30). Carsten Lunding er cand.polit. og har en fortid som ministersekretær. Han skrev for nogle år siden bogen "Ikke kun om søndagen" om civil ulydighed. Steffen Raastrup er uddannet i medievidenskab med fokus på mediernes rolle i den politiske proces.

Målet er at skære igennem den politiske udenomssnak og understøtte udviklingen af et mere åbent diskuterende, humant og anstændigt samfund. Et samfund præget af ærlig snak om det væsentlige og betydningsfulde i dagens og fremtidens Danmark.

link