Nystiftet Testrup-pris
10/1/2007

En helt ny litteraturpris, der støtter den modige og kontroversielle litteratur, uddeles for første gang på torsdag i næste uge. Det er Dagbladet Information og Testrup Højskole, der sammen har indstiftet en ny stor litteraturpris, Montanas Litteraturpris, på DKK 30.000 (+ et gavekort på 20.000 til Montana Møbler).

Prisen gives ifølge fundatsen til "et dansk fag- eller skønlitterært værk, som inden for sin genre er fornyende, grænseoverskridende eller som formår at belyse virkeligheden på en anderledes eller overraskende måde".

I en tid med stadig større forlag og stadig stærkere fokus på mainstream og bestsellere vil vi fremhæve bøger, som også kan rumme modstand og modhager, og som kan være en torn i øjet og gøre op med vanetækning, fordomme og snæversyn. Vi vil pege på og hædre en litteratur, der har kant og holdninger og mod, æstetisk, politisk såvel som personligt.

Et dommerpanel bestående af den norske forfatter Jan Kjærstad, danske Pia Juul og de to kritikere Erik Skyum-Nielsen og Lilian Munk Rösing har udpeget en vinder blandt de seks nominerede, og Montanas Litteraturpris overrækkes ved en højtidelighed torsdag den 18. januar under seminaret "Tag og læs!" på Testrup Højskole. Ved den lejlighed vil Montanas direktør Peter Lassen holde en tale, og en af dommerne vil motivere prisen.

De seks nominerede er:

Maja Lee Langvad, Find Holger Danske (digte)
Knud Romer, Den som blinker er bange for døden (roman)
Kirsten Thorup, Førkrigstid (roman)
Mette Moestrup, kingsize (digte)
Carsten Jensen, Vi, de druknede (roman)
Hans Otto Jørgensen, Ålen har englelyd (kortprosa)

Seminaret ’Tag og læs! – litteratur som modkultur’ er tænkt som en årligt tilbagevendende begivenhed og et kritisk tilbageblik på bogsæsonen, hvor en række prominente forfattere og kritikere inviteres til at præsentere, diskutere og fejre de bedste og mest interessante bøger. På "Tag og læs!" i år, som finder sted 14. – 20. januar, optræder bl.a. Kirsten Thorup, Thomas Boberg, Johannes Riis, Pablo Henrik Llambías, Ursula Andkjær Olsen, Peter Laugesen, Niels Skousen, Peter Adolphsen, Rune Lykkeberg, Erik Skyum-Nielsen, Claus Beck-Nielsen (1963-2001), Mette Moestrup, Maja Lee Langvad, Hans Otto Jørgensen og Lars Bukdahl.

link