Mårslet-forsker har
22/2/2007

En biolog fra Mårslet er i øjeblikket med på den store Galathea-ekspedition jorden rundt. Den store forskningsekspedition med projekter inden for biologi, geologi, klima og miljø samt kultur og miljø, har fået Lars Peter Nielsen ombord. Han arbejder bl.a. med, hvordan bakterier og dyr kan klare sig med nitrat i stedet for ilt.
Ud for Perus har han fundet en bakterie, skriver dagbladet Politiken - en rund og gennemsigtig sag med lysende prikker af svovl, der mest af alt får den til at ligne en diskokugle. Det er kun fjerde gang, at bakterien overhovedet er fundet. Første gang var i 1999 ud for Namibias kyst. Dengang røg fundet direkte på forsiden af det ansete naturvidenskabelige magasin Science.
Men fundet af denne Thiomargarita bliver formentlig overgået en af de nærmeste dage, idet Lars Peter Nielsen - der bor på Bedervej - har spottet en børstestorm på et par millimeter i en vandprøve fra den absolut iltløse del af havet ved Peru, skriver Politiken.
Ifølge teorien burde ormen ikke kunne leve der, fordi den ikke vil kunne trække vejret.
"Min antagelse er, at ormen ånder uden ilt. Jeg tror, at den ånder nitrat (kvælstof, red.), og hvis jeg kan bevise det, er det en vaskeægte sensation," siger Lars Peter Nielsen til Politiken.
Han leder lige nu videre efter flere orme. Har han held med sit foretagende, vil også hans fund kunne finde vej til forsiden af Science.
Læs mere om Galathea og Lars Peter Nielsen på vedhæftede link.

link