Vellykket korsamarbejde
23/5/2007

Her i forårssæsonen har vort lokale Rusty Cotton været en del af et projekt, som mundede ud i en fælles koncert i Testrup Musikhus søndag den 13. maj. De andre kor var SnapSingers fra Århus, også ledet af Pia Voxtorp og Cantabile fra Malling, ledet af Winni Kilsgaard – i alt ca. 80 sangere.

Projektet indeholdt ny musik og gamle tekster. Teksterne er skrevet af Kaj Munk i 1940 og beskriver i 12 digte det danske landskab – men er i lige så høj grad en kommentar til det besatte Danmark. Denne dobbelthed gør teksterne dramatiske og utrolig interessante.

Musikken er skrevet af Erling Kullberg til Danske Folkekors Landsstævne 2007 og blev uropført den 6. maj ved en koncert i Tønder med ca. 300 sangere.

Projektet indebar, at de tre kor hver for sig skulle indstudere 7 af de 12 satser. I slutningen af forløbet var der indlagt nogle fælles koraftener, og det hele kulminerede med en weekend i Testrup Højskoles Musikhus under ledelse af Erling Kullberg.

Hvad var det så der gjorde korprojektet til en meget stor oplevelse for os? Som jeg har været inde på, er teksterne enestående. Når dertil føjes, at musikken på underfundig og melodisk vis understøtter teksterne, bliver det et fantastisk interessant materiale at arbejde med. En yderligere dimension kom til, da komponisten indstuderede værket med os. Vi var i forvejen begejstrede, og Erling Kullberg tog os på sin stille facon med storm. Altid klar med ros: "Det er nærmet PERFEKT…" men næsten også altid med et efterstillet MEN!

Selve koncerten fik et lidt utraditionelt forløb: Da vi kun opførte 7 af værkets 12 satser, tillod tiden, at Erling Kullberg læste det enkelte digt op inden vi opførte satsen. Hans ukunstlede oplæsning lod teksten tale for sig selv, og jeg tror, det gjorde et lige så stærkt indtryk på publikum som på os korsangere. I stedet for de satser, vi havde udeladt, spillede Hanne Hokkerup, der akkompagnerede de 7 satser, også Brahms og Schumann. Desuden var der 3 fællessange, valgt ud efter at passe ind i hullerne. Det gav lidt ekstra til stemningen.

Musikken og teksterne kan man ikke sådan lige gøre sig fri af, så det er glædeligt at der er tanker om at arbejde videre og få hele værket indstuderet – det vil jeg se frem til!

Keld Schmidt-Møller

link email