Montanas Litteraturpris
8/1/2008

Montanas Litteraturpris, der støtter den modige, skarpe og kontroversielle litteratur, uddeles på torsdag i næste uge. Det er dagbladet Information og Testrup Højskole, der sammen har indstiftet prisen, som i år er på DKK 100.000.

Montanas Litteraturpris gives ifølge fundatsen til "et dansk værk, som inden for sin genre er fornyende eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde".

"I en tid med stadig stærkere fokus på mainstream og bestsellere vil vi fremhæve bøger, som også kan rumme modstand og modhager, og som kan være en torn i øjet og gøre op med vanetækning, fordomme og snæversyn. Vi vil pege på og hædre en litteratur, der har kant og holdninger og mod, æstetisk, politisk såvel som personligt", lyder det fra arrangørerne.

Et dommerpanel bestående af forfatteren Henning Mortensen, professor Anne-Marie Mai, litterat og forfatter Frederik Stjernfelt og kritikeren Erik Skyum-Nielsen har udpeget en vinder blandt de seks nominerede, og Montanas Litteraturpris overrækkes ved en højtidelighed torsdag den 17. januar under seminaret Tag og læs! på Testrup Højskole. Ved den lejlighed vil Montanas direktør Peter Lassen holde en tale, og en af dommerne vil motivere prisen.

De seks nominerede er:

Hans Otto Jørgensen: Med plads til hundrede køer (Gyldendal, roman)
Kim Leine: Kalak (Gyldendal, erindringsroman)
Mads Brügger og Nikolaj Thomassen: Grænselandet Tøndersagen efterforsket (Aschehoug, journalistisk dokumentarisme)
Peter Øvig Knudsen: Blekingegadebanden, bd. 1 og 2 (Gyldendal, journalistisk dokumentarisme)
Palle Sigsgaard: Glitrende støv danser (Gyldendal, digte)
Christina Hesselholdt: I familiens skød (Rosinante, roman)

Seminaret Tag og læs! er en årligt tilbagevendende begivenhed og et kritisk tilbageblik på bogsæsonen, hvor en række prominente forfattere og kritikere inviteres til at præsentere, diskutere og fejre de bedste og mest interessante bøger. På Tag og læs! i år, som finder sted 13. 19. januar, optræder Peter Øvig Knudsen, Jens Smærup Sørensen, Henrik Nordbrandt, Lone Hørslev, Mads Brügger og Nikolaj Thomassen, Christian Dorph og Simon Pasternak, Per Øhrgaard, Ursula Andkjær Olsen m. Morten Okbo og Kristina Holgersen, Peter Laugesen og Nye Rør, Palle Sigsgaard, Morten Søkilde, Kristina Nya Glaffey, Marianne Larsen, Rune Lykkeberg, Thomas Thurah, Erik Skyum-Nielsen, Nils Gunder Hansen, Jakob Levinsen, Lilian Munk Rösing, Tue Andersen Nexø og Lars Bukdahl.

link