Fibernettet dækker
28/8/2008

Det er næppe forbigået nogens opmærksomhed, at der i øjeblikket graves og regeres over det meste af Mårslet. En stor del af det skyldes, at Østjysk Energi nedgraver fibernet, som forsyner kunderne med tv, internet og telefoni.

Om kort tid er hele Mårslet dækket, og mere end halvdelen af borgerne har indtil nu valgt at få fibernet lagt ind.

Mårslet er så stor, at Østjysk Energi har delt byen op i tre udrulningsområder, som sælges, graves og tilsluttes trinvis.
Første område var Mårslet Syd, hvor kunderne i dag er blevet tilsluttet.
Næste etape er Mårslet C, hvor gravemaskinerne i øjeblikket graver orange tomrør ned, og hvor kunderne inden for de næste måneder bliver tilsluttet fibernettet.
Det sidste område er Mårslet N, hvor Østjysk Energi for ganske nylig har igangsat den sidste salgskampagne. Her holdes der inden længe informationsmøder, og når gravearbejdet er afsluttet i Mårslet C, rykker maskinerne nordpå og tager hul på den sidste del af Mårslet og omegn.

Ligeså omfattende som elnettet
Udrulningen kræver, at Østjysk Energi graver rør og kabler ned overalt, da fibernettet er et fuldstændigt nyt netværk bygget på fiberteknologi og ikke kobberledninger, således som fx teleselskabernes net. Og det bliver til rigtig mange kilometer, der skal graves og opmåles, og meget udstyr der skal opstilles, inden kunderne til sidst sluttes på.

Opgaven er lige så stor, som da man i begyndelsen af forrige århundrede opbyggede elnettet. Og da tilslutningen til Profiber samtidig er højere end forventet, gør det, at det har haft svært at følge med. Derfor er tilslutningen af kunderne i Mårslet C blevet forsinket ca. en måned.

Lidt om fibernettet
Fibernettet er et sammenhængende net af lyslederkabler. Med Profiber kan Østjysk Energi tilbyde superhurtigt internet, ligesom man kan få telefoni og TV via fibernettet. Det er muligt at få hastigheder på op til 50 Mbit/s, både for upload og download.

Østjysk Energi er en del af Profiber-samarbejdet, som også omfatter elselskaberne TRE-FOR og NRGi.

/ Jonas Søndergård
Informationschef
Østjysk Energi