Mislyde i juleoptakten
30/11/2008

Deltagerne i julesangen i kirken lørdag 100% salmer fik sig en slem overraskelse, da orglet stemte i. En falsk tone forstyrrede den meget smukke klang, som orglet ellers er kendt for. Og den blev ved - det blev nærmest værre og værre.

Pia Labohn fortæller: 'Da jeg kom og trak det første register på orglet ud, fik jeg nærmest et chok. En hyletone som oven i købet viste sig at være kammertonen A brød frem, selv om jeg slet ikke rørte tangenterne. 'I kampens hede' var det umuligt at finde ud af, hvorfor og hvorfra - hyletonen kom, og jeg kunne derfor heller ikke stille noget op. Da den uvelkomne tone var et A, og den første salme var i Es-dur, kunne det næsten ikke lyde værre. Jo flere registre jeg trak, des værre blev det.'

Der bredte sig nærmest en munterhed i kirken, for dette var jo helt uventet og dermed lidt komisk. Var der en drillenisse på spil, eller hvad i alverden skete der?

Løsningen blev dog fundet! Først blev problemet midlertidigt afhjulpet ved, at organisten skubbede alle registre ind til det nederste manual og udelukkende spillede på det øverste. Så forsvandt mislyden. Derved blev organisten lidt klogere hyletonen var i det mindste kun i hovedværket det nederste manual. Efter salmesangen gik den nyvalgte formand for menighedsrådet Erik Lund Sørensen i gang med detektivarbejdet godt hjulpet af sin kone Jette, der måtte hjem efter en skruetrækker. Jette holdt lygten, så Erik kunne kigge ind i orglets 'indre organer'. Synderen viste sig at være en lillebitte høvlspån. Det var dog aldrig lykkedes at finde den uden faglig og dygtig hjælp fra orgelbygger Palle Johannsen, der af organisten blev forstyrret midt i lørdagsmiddagen af en telefonopringning. Palle Johannsen skilte for et år siden orglet totalt ad i forbindelse med rensningen pga. skimmelsvampeangreb. Derved kender han hver eneste mekanikdel i orglet. Palle guidede Erik pr. telefon gennem al den megen mekanik, og det lykkedes at finde den høvlspån på ca. 1 x 3 mm., som havde sat sig fast i orglets indre.

Så til gudstjenesten 1. søndag i advent havde orglet igen sin sædvanlige smukke klang, uden mislyde af nogen art!
/Keld Schmidt-Møller

email