Montanas Litteraturpris
15/1/2011

Pia Juul modtog fredag den 14. januar Montanas Litteraturpris for 2010 på 100.000 kroner. Overrækkelsen af prisen fandt sted på litteraturseminaret Tag og læs! på Testrup Højskole.

Prisen tildeles Pia Juul for digtsamlingen Radioteateret, og dommerkomiteen motiverer:
”Montanas Litteraturpris for 2010 tildeles Pia Juul (f. 1962) for bogen Radioteateret (70 s. – Tiderne Skifter), som på titelbladet kalder sig ”Digte”, men faktisk former sig som et originalt radiospil – et myldrende kor af mangeartede stemmer. Rig og gavmild, bevægende og uforudsigelig, sødmefuld og ømt humoristisk, søger Pia Juul rundt i kærlighedens og erindringens rum og får konstant stillet dybt fundamentale spørgsmål om, hvordan vi oplever verden. Fornyelsen ligger i formen, og det nye og åbnende blik på virkeligheden består i digterens mod til at trænge ned i stemninger og minder af den art, som vi er fælles om at være mutters alene om.”

PIA JUUL
Pia Juul debuterede i 1985 på Tiderne Skifter med digtsamlingen Levende og lukket. Hun har udgivet syv digtsamlinger, to novellesamlinger, to romaner, senest kriminalromanen Mordet på Halland, som også sidste år var nomineret til Montanas Litteraturpris. Hun modtog Danske Banks Litteraturpris sidste år for den bog.
Pia Juul har udgivet dramatik og to børnebøger. Hun er medlem af Det Danske Akademi og modtager Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Dommerkomiteen, der har udpeget prisvinderen, består af litteraterne Elisabeth Friis og Tania Ørum, og kritikerne Kamilla Löfström, Erik Skyum-Nielsen og Thomas Thurah. Prisen er sponsoreret af Montana Møbler A/S.