Bjørn Rasmussen modtager
13/1/2012

Bjørn Rasmussen modtog fredag den 13. januar Montanas Litteraturpris for 2011 på 100.000 kroner. Overrækkelsen af prisen fandt sted på litteraturseminaret Tag og læs! på Testrup Højskole.

Prisen tildeles Bjørn Rasmussen for romanen 'Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet', og dommerkomiteen motiverer:

"Montanas Litteraturpris for 2011 tildeles Bjørn Rasmussen (f. 1983) for debutromanen Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet (Gyldendal), som med suverænt anslag og maksimal stilistisk intensitet gennemskriver en kompleks historie om identitet og seksualitet, underkastelse og overlevelse, og gør det dels med imponerende sans for intertekstuel dialog, dels med reflekteret kritik af samfundsskabte normer."

Bjørn Rasmussen er uddannet fra Dramatikeruddannelsen og Forfatterskolen. Han debuterede som dramatiker i 2004 med audioguide-dramaet 'Myg marcherer i sødt blod'. 'Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet' er hans første bog.

Montanas Litteraturpris er indstiftet af Dagbladet Information og Testrup Højskole i 2006 og gives hvert år til et dansk værk, som inden for sin genre er fornyende eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde. Den kan gives til skønlitterære udgivelser, essaysamlinger, fagbøger og biografier. Prisen uddeles på Testrup Højskoles litteraturkursus Tag og læs! I 2006 modtog Mette Moestrup prisen for digtsamlingen 'kingsize', i 2007 blev Peter Øvig Knudsens 'Blekingegadebanden' belønnet, prismodtageren for 2008 var Niels Frank med digtsamlingen 'Små guder', i 2009 modtog Lars Skinnebach prisen for genrebogen 'Enhver betydning er også en mislyd', og sidste år blev prisen givet til Pia Juul for digtsamlingen 'Radioteatret'.

Dommerkomiteen, der har udpeget prismodtageren i år består af litteraterne Elisabeth Friis, Kamilla Löfström, Erik Skyum-Nielsen, Thomas Thurah og forfatteren René Jean Jensen. Prisen er sponsoreret af Montana Møbler A/S.