Styrketræning for stemmerne
6/2/2012

Nyt i Mårslet: Borgerne i byen kan nu få undervisning i, hvordan de bruger stemmen bedre og med større gennemslagskraft. Tale- og sangpædagog Henriette Lundbøl står klar til at undervise alle, der ønsker at udvide deres talepalet.

Barack Obama gør det og Jes Dorph-Petersen gør det. Stemmekurser der optimerer stemmen, er en del af dagligdagen for især politikere og journalister. Men at styrke sin stemme og lære at sende klarere budskaber verbalt og i sammenhæng med kroppen, kan også være til nytte for alle os andre. Måden vi bruger vores stemme på betyder mere, end vi tror.

”Måden, vi siger vores ord på, samt brugen af kropssprog og toneleje, betyder i virkeligheden meget mere end ordene i sig selv. Faktisk tæller selve ordene kun 7 procent af forståelsen hos modtageren,” forklarer Henriette Lundbøl, der er uddannet i rytmisk sang og sangpædagogik fra Aarhus Musikkonservatorium.

”Det betyder, at tilhørerne fokuserer mere på din lyd og dit udtryk, frem for indholdet af dine ord. Det er synd, for det kan have som konsekvens at man kommer til at fremstå utroværdigt, men også at publikum overhører budskabet,” pointerer Henriette Lundbøl.

Performance med stemmen.
Nu tilbyder Henriette Lundbøl kurser til interesserede mårslettere, hvad enten man ønsker ene-undervisning eller et kursus på sin arbejdsplads. Fælles for tilbuddene er, at Henriette Lundbøl underviser i, hvordan man performer med sin stemme, i form af blandt andet taleøvelser, stemmepleje og stemmestrategier til arbejdsbrug. Henriette Lundbøl mener, at stemmetræning kan være til gavn i stort set alle typer af jobs.

”Jeg har blandt andre undervist skolelærere såvel som sælgere. Lærer man at bruge stemmen rigtigt, undgår man belastende gener som hæshed, træthed – og ømhed i stemmen. Ved forskellige teknikker lærer kursisten samtidig at trænge dybere igennem med sine ord og med en større gennemslagskraft i stemmen. Dermed fremstår budskabet stærkere for modtageren.”

Fitness for stemmen.
”I dag er der stort fokus på fitness og på, at man skal holde kroppen i form, men stemmen forsømmes. Jeg synes, det er vigtigt at lære at finde frem til sin egen, sunde stemme og huske at træne denne også. For stemmen sidder ikke kun i halsen men i hele kroppen,” afslutter Henriette Lundbøl, der ser meget frem til at møde sit første hold af interesserede mårslettere efter vinterferien.
/AKK