Kighoste
31/8/2012

Der er konstateret tilfælde af kighoste hos de yngre børn her i Mårslet den seneste uge, her følger lidt information.
Børn der følger vaccinationsprogrammet bliver vaccineret mod kighoste i 3 mdr, 5 mdr, 12 mdr og 5 års alderen. Vaccinen holder nogle år, forskelligt fra person til person, men mindst 4 år. Normalt er der adskillige tilfælde med kighoste på årsbasis i Danmark, langt over 500. Hos voksne og større børn giver den ikke anledning til alvorlig sygdom, men hos uvaccinerede småbørn (under 2 år) eller spædbørn kan den risikere at forløbe ganske alvorlig.
Sygdommen begynder som en almindelig forkølelse med snue og tiltagende tør hoste, der optræder i anfald. Herefter fremkommer de karakteristiske hosteanfald. I disse hosteanfald kommer hostestødene lige efter hinanden og forhindrer barnet i at trække vejret, så det bliver blå/rødt i ansigtet. Derefter kommer der en hivende indånding (kigen). Ved anfaldet ophostes sejt slim, og der kan også komme opkastninger. Disse anfald kan følge hurtigt efter
hinanden, så barnet bliver helt udmattet. Efter 2-4 uger aftager de karakteristiske anfald gradvis, og sygdommen er oftest overstået efter 6-8 uger, men der kan fortsat være hoste i nogen tid.
Antibiotikabehandling kan være med til at nedsætte smittespredningen, men har ingen eller kun ringe effekt på det enkelte sygdomsforløb. Barnet er normalt smittefri efter fem dages behandling med antibiotika.
Børn i daginstitutioner er normalt vaccinerede mindst 2 gange og derfor dækket af vaccinen. Hvis et barn er smittet med kighoste, men ellers har det godt, må det gerne komme i daginstitutionen, da de øvrige børn er dækket af vaccinationen. Børn må dog ikke komme, så længe hosteanfaldene giver udtalt vejrtrækningsbesvær eller opkastning. Hovedproblemet kan være, at børn i daginstitution hvor der er konstateret kighoste, kan risikere at smitte eventuelle yngre uvaccinerede søskende hjemme. Så hvis dit barn er i daginstitution hvor derer konstateret kighoste, og du/I har spædbarn hjemme, kontakt din læge for rådgivning, da sygdommen kan være farlig for spædbørn.
Søren Svenningsen

link